Hoeveel kost een video?
Bij de meeste aanvragen krijgen we de standaard vraag: Hoeveel kost een video? Het antwoord op deze vraag is onmogelijk gelijk te beantwoorden.
Alles hangt af van: Wat wil je gerealiseerd hebben?
Wat voor soort video moet het zijn? Moet het een headervideo zijn voor op je website? Of een creatieve commercial met een origineel verhaal? Hebben we acteurs nodig of gaan jullie eigen medewerkers in de video verschijnen? Hoeveel locaties hebben we en op hoeveel dagen gaan we filmen? Moeten we slechts één video maken of een hele serie video's, inclusief lange formaten voor de website en YouTube en korte formaten voor sociale media?
Je ziet nu al dat de vraag over de kosten van een video niet meteen beantwoord kan worden. In dit artikel willen we echter wat licht werpen op enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van een video.
Toch is een intensief intakegesprek met onze klanten het begin en het belangrijkste. Want alleen als we de exacte wensen en behoeften van onze klant kennen, kunnen we een pakket op maat samenstellen.
Factoren die de kosten beïnvloeden: In onze producties werken we altijd in 3 overzichtelijke fases:
- Pre-production: alle voorbereidende werkzaamheden, zoals script, shotlist, etc.
- Production: de opnamedagen
- Post-production: de nabewerking, met o.a. kleurbewerking.
Hieronder lees je per fase wat de factoren zijn die invloed hebben op de kosten.
Pre-production:
- Complexiteit en creativiteit van het concept: Hoe complexer en creatiever, hoe intensiever de productiemethoden kunnen zijn, omdat er zowel gespecialiseerde vakmensen als langere productietijden nodig zijn.
- Complexiteit van script en storyboard: Hoe gedetailleerd kan het script zijn en hoe complex het storyboard? Hoeveel revisies zijn er afgesproken?
- Taakverdeling: Werkt het videoteam aan alles of levert de klant veel zelf aan?
- Cast en acteurs: Zijn er externe acteurs nodig? De keuze van acteurs of sprekers en hun honoraria kunnen een grote invloed hebben op de productiekosten.
Production
- Opnamelocatie en logistiek: De keuze van de locatie, reiskosten, vergunningen en logistiek hebben een grote invloed op de totale kosten. Gaan we maar op één locatie filmen of moeten we op verschillende locaties filmen? Hoe meer locaties er worden toegevoegd, hoe meer de logistieke inspanning toeneemt. Zowel het team als alle apparatuur moet elke keer volledig worden verplaatst.
- Uitrusting en technologie: Het gebruik van camera's, belichting, geluid en videobewerkingssoftware kan de kosten verhogen, maar ook de kwaliteit van het eindproduct beïnvloeden. Moet het een video in bioscoopformaat worden? Hoe hoog zijn de verwachtingen voor de kwaliteit van de video en het eindproduct? Hoe zit het met de belichting en het geluid? Hoeveel mensen hebben we daarvoor nodig en welke apparatuur?
Post Production:
- Postproductie en speciale effecten: Hoe complexer de postproductie, speciale effecten etc, hoe hoger de kosten. Dit komt omdat complexere post-productie speciale software en kennis vereist.
- Voice-over: moeten we een externe stem inhuren om de boodschap van de video in te spreken?
- Muziek en licenties: Elk type muziek of geluidseffect heeft een licentie nodig. Deze moeten worden aangekocht of geproduceerd.
- Revisie- en wijzigingsverzoeken: Komt het voor dat de klant meer revisies wil dan is afgesproken. Dit betekent dat er extra werkuren nodig kunnen zijn.
Tips voor optimaliseren van de kosten van de videoproductie:
We geven je graag een aantal adviezen mee zodat jij de kosten van investeren in jouw toffe video zo veel mogelijk kan optimaliseren.
- Duidelijke doelstellingen en planning: Duidelijke doelstellingen en een gedetailleerde planning helpen om onnodige kosten te vermijden.
- Efficiënt gebruik van middelen: Veel bedrijven proberen aanvankelijk alles zelf te doen. Door vanaf het begin de juiste partner aan je zijde te hebben die jou kan adviseren, kun je kosten besparen.
- Hergebruik van inhoud: Als een bedrijf besluit om content te creëren, kan het materiaal ook voor andere doeleinden worden gebruikt om de kosten te verlagen. Hier helpt het natuurlijk om een langetermijnstrategie te hebben en vanaf het begin met een plan te werken. Als het bedrijf ook een expert aan zijn zijde heeft, kan de partner regelmatig nieuwe content maken van oud materiaal en dit beschikbaar stellen. Op de lange termijn verlaagt dit de kosten enorm in plaats van steeds weer nieuw materiaal te laten maken door verschillende productiehuizen.